Żywność a SARS-CoV-2

Na świecie panuje pandemia koronawirusa SARS-CoV-2, który wywołuje groźną chorobę COVID-19. Nie odnotowano do tej pory przypadków przeniesienia wirusa przez spożycie żywności.????
?Wiele osób obawia się jednak kontaktu z opakowaniami żywności, także wielu przedsiębiorców branży spożywczej zastanawia się, czy są dodatkowe procedury, których obecnie powinni przestrzegać pracownicy.
-Przygotowane zostało więc przez Komisję Europejską pomocne opracowanie: ???
https://ec.europa.eu/…/biosafety_crisis_covid19_qandas_pl.p…

-Pomocą służy także Główny Inspektorat Sanitarny, który publikuje na swojej stronie informacje i zalecenia między innymi dla przedsiębiorców spożywczych oraz rolników i plantatorów:
https://gis.gov.pl/…/koronawirus-zy…/informacje-i-zalecenia/

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie

Comments are closed.